Historien om natoband

Oavsett om du vet exakt vad ett natoband är eller faktiskt inte har en aning. Lovar vi dig att du garanterat har sett ett. Få känner dock till den riktiga historien om natoband.

Introduktion

Natobanden har minst sagt blivit en stark trend inom klockindustrin. Du kan hitta natoband på nästan alla typer av klockor, från billigare klockor som Daniel Wellington och Gant till Rolex Submariner med ett värde på över 70000 kronor till Patek Philippe med värde på över 500 000 kronor. Vissa entusiaster är skeptiska till idéen att sätta en 150 kronors rem på en dyr klocka men Natobandet är en rolig, funktionell och snabbt utbytbart band som ger dig möjlighet att visa upp din klocka på helt nya sätt. Men vad är historien bakom dessa band?

Natobandets historia

Svaret är ganska enkelt! Det var nämligen så att de första som använde NATO banden på sina klockor var NATO trupper, verkar rimligt? … Intressant nog kommer termen NATO som en kortare variant på det annars lagerförda produktnamnet “Nato Stocking Number (NSN)” vilket egentligen inte har så mycket att göra med namnet Natobanden som vi känner dem idag. Den första produkten som påminner om de band vi har idag var “G10”. År 1973 då “The Strap, Wrist Watch” gjorde debut på  det brittiska försvarsministeriet som standard 66-15. För att som soldat få lägga vantarna på en var du tvungen att fylla i ett formulär känt som G1098 eller som förkortningen G10, sen var den bara att hämta ut.

Även om namnet på G1090 inte var så beskrivande var specifikationerna å andra sidan väldigt specifika. G10 banden var helt i nylon, och gjorda i färgen “Admiralty Grey” med en bredd på 20 mm med krom pläterat koppar spänne. En annan särskiljande detalj var en andra lite kortare remsa nylon som satt fast i spännet. Denna del fanns där som en extra säkerhet och såg dels till att klockan satt bra på armen, men också utifall om en “springbar” skulle gå sönder satt klockan fortfarande fast i den andra och ramlade således inte av.

Sen 1973 har G10 knappt modifierats alls. Den nuvarande versionen har dock tagits ner en storlek till 18 mm och har detaljer i rostfritt stål. 1978 tog ett företag vid namn Phoenix över produktionen av “MoD-spec” G10 band, dessa anses idag vara samlarobjekt.

G10 Admiraly Grey

Inte länge efter det att originalet G10 “Admiraly Grey” släpptes, började de olika brittiska regementena bära klockarmband med deras respektive regiments färger. Detta för att hedra sitt regemente, men också för att visa vilket regemente man tillhörde. En viss mönstring av dessa band har blivit mer känd än andra, men att kalla det för G10 eller NATO band är faktiskt missvisande. När Sean Connery i bondfilmen Goldfinger tittade ner på sin “Big Crown” reference 6538 Submariner visade han också upp ett nylonband med lite udda ränder. Ränderna var för smala men det som verkligen skiljde bandet från dess föregångare var färgen. Bandet hade en färg som var marinblå med röda och gröna ränder. Många klockentusiaster har sedan dess namngett detta band som Bond NATO, trots att bandet liknar en G10 spelades Goldfinger in 1964 vilket faktiskt var 9 år före den riktiga MoD G10 an kom ut.

Trots att bond satte trenden med sitt val av klockarmband tog det många år för industrin att komma ikapp. Som så många andra trender som kommit från militärutrustning var tidiga G10 fantaster attraherade av bandets användbarhet men också av det cred det gav att använda bandet som civilperson. Användbarheten för natoband har hållit i sig, men det är svår att säga om “creddigheten” ett natoband är idag mer mainstream än någonsin. Hur som helst är banden så otroligt slittåliga och enkla att byta ut att de flesta klockfantaster äger fler natoband än vad de äger både klockor och skor.

Trenden som är G10 band har de senaste åren skjutit mot nya höjder och verkar inte var påväg att försvinna än på länge. Klocktillverkare så som Tudor, Blancpain, Hamilton och Bremont har antingen slängt in G10 an som ett tillbehör eller helt enkelt satt dem på original modellerna.

Slutsats

Natoband kommer idag i många utförande och i olika kvalité. Men en sak är säker får du tag på ett bra natoband kommer det troget bära din klocka i många år framöver. Samtidigt som du kan imponera på vännerna med historien om Natobandets ursprung.

Några av våra bästa natoband

Natoband läder i svart, finns i storlekarna 18mm, 20mm och 22mm

 

Natoband läder i brunt visar storlekarna 18mm, 20mm och 22mm

Det klassiska klockarmbandet Nato Vintage.

Natoband i bomull i storlekarna passar som rolex nato strap