///Hur väljer jag klockarmband? (Del 3)

Hur väljer jag klockarmband? (Del 3)

Välja klockarmband – en miniguide

Att välja klockarmband är inte lätt. Det finns många faktorer som spelar in, såsom storlek, bredd, färg, form och inte minst stil. Vilket klockarmband passar till vilken klocka? Det finns ingen regelbok vad gäller val av klockarmband men i den här artikeln ska vi försöka hjälpa dig en bit på vägen.

Om du inte läst våra tidigare artiklar rekommenderar vi dig varmt att läsa dessa först. Då får du dels lite historia om klockarmbanden men också lite mer förståelse för vilka typer av klockarmband det finns och vad communityt tycker om dessa. Nedan hittar du artiklarna

“Då kör vi igång”

Vilket material ska ditt klockarmband ha?

Först och främst handlar det om att förstå att olika material fungerar olika bra i olika miljöer. Vi går igenom det här i detalj i artikeln om klockarmand i läder men i korthet handlar om att t.ex äkta läder inte är lämpligt i korrosiva miljöer, alltså miljöer som är fuktiga och ännu värre är fuktiga i kombination med salta. För dessa miljöer fungerar klockarmband i syntetiska material såsom natoband i nylon eller specialläder.

Vilken stil ska ditt klockarmband ha?

Om du t.ex. Bestämmer dig för att ditt band ska vara gjort utav äkta läder (bra, val!) är det dags att bestämma vilken typ av klockarmband du vill ha. Om du köper klockarmband direkt från hyllan (som du gör här på Stylechrono) är det viktigt att se till att din klocka har bandstift (springbars) som kan tas bort, för ett exempel kolla gärna in denna videon, så förstår du vad ett bandstift är och hur du tar bort den.

Om du överväger att köpa ett band i natostil eller ett Zulu band, försäkra dig isåfall om att avståndet mellan bandstiftet och boetten är tillräckligt, det finns en risk att du inte får igenom ditt nya natoband om avståndet här är för litet.

 

Se alla våra klockarmband

 

 

Bredden på bandet måste ju såklart också stämma överens med hur bred din klocka är i vanliga fall ligger bredden mellan 18 mm och 24 mm och kan såklart enkelt mätas om du inte är säker på hur brett ditt nuvarande band är.

Vi rekommenderar inte att du sätter ett smalare klockarmband på din klocka. Detta mest för att det sällan ser bra ut, trots att Sean Connery kom undan med att bära ett för litet nylon band till sin Rolex Submariner i filmen Goldfinger.

Välj rätt längd för ditt klockarmband

Det är viktigt att du väljer ett klockarmband som är i rätt längd. Eftersom vi alla har olika omkrets kring våra handleder finns det olika storlekar på band, vanligast är dock ett mått mellan 165 – 203 mm som kan ses som standard i industrin.

Färg och textur

Nu är det dags att hitta ett klockarmband med rätt textur och färg för att matcha din klocka. Det finns egentligen två sätt att göra det här på. Antingen hittar du en färg som matchar din klocka eller så hittar du en färg som är en stark kontrast till din klocka.

Oftast så är det enklare att hitta något snyggt om du försöker hitta ett klockarmband med kontrast mot din klocka. Det här beror på att de flesta klockor har “primära” färger i urtavla och på visare som då är enkla att komplettera.

För de bästa resultatet…..

Oftast får man som sagt bäst resultat om man väljer ett klockarmband med stor kontrast gentemot klockans färger. Detaljerna i klockarmbandet såsom t.ex. stygn eller färg/design på spännen ger en extra touch som ofta höjer kvalitén på klockarmbandet fler nivåer. Låt oss titta på hur kombinationer kan se ut:

Omegas klassiker De ville Tresor i begränsad utgåva ser med sitt blåa band och sin silvriga boett minst sagt fantastiskt ut

 

 

Se alla våra klockarmband

 

En annan klassiker är IWC’s ikoniska Big Pilot’s klocka “Reference 5009” i rostfritt stål. Med sitt svarta klockarmband sticker syns urtavlan med den klassiska 1940 B-Uhr referensen tydligt och passar från allt till semestern till middagen på hotellet för kvällen.

Sist men inte minst, Panerai Luminor Marina 1950 med sin chokladbruna urtavla, boett i titan med brunt klockarmband. Det ser bara så rätt ut. Kan inte uttrycka mig bättre än så.

Skulle se fantastiskt ut med både kavaj och jeans.

Vilken som helst av dessa kombinationer skulle se fantastiskt ut med både kavaj och jeans. Det är det som är det fina med läder. Eftersom det är ett naturligt material byter det nästan skepnad beroende på vilken miljö det används i.

Hur viktigt är det med klockarmbandets “hårdvara”

Lika viktigt som att välja rätt färg är det att välja rätt typ av spännen på klockan. Det kan vara så enkelt som att välja ett klockarmband med ett spänne som har en accentfärg till klockan. Eller så väljer du utifrån historiska “korrekthet” med t.ex ett mässingsfärgat spänne till din WW2 German Fliegeruhr.

Kontrast när det kommer till textur spelar också roll. Vad sägs om att matcha ditt klockarmband textur med de stora karaktärsdragen av din klocka. T.ex. vadderade klockarmband eller sydda klockarmband kan utgöra grymma detaljer som verkligen tar din klockarmband/klock kombination till nästa nivå. Några exempel att titta på är: Longines Doctor’s Watch, Audemars Piguet Tourbillon III, Roger Dubois Golden Square Dual Time, Rolex Prince Brancard.

Låt klockarmbandet matcha din personlighet!

Det är verkligen viktigt att tänka på vilken typ av person man är eller kanske vad man vill att ens klockarmband ska utstråla. Känner man sig lite mer konservativ som person kanske man ska gå med ett klassiskt tvådelat klockarmband i mjuka jordtoner med en ganska försiktig textur.

Om man å andra sidan är extrovert och social kanske ett ZULU band or Natoband i flera färger passar bättre.

Kompatibilitet med din klocka!

Den stora majoriteten av klockor är idag kompatibla med eftermarknads klockarmband. De flesta har dessutom bandstift som är enkla att ta bort och gör det således enkelt att sätta på andra klockarmband. Det finns dock undantag där bandstiftet helt sitter fast i klockan, för att byta klockarmband