///Klockarmband i Läder del 1

Klockarmband i Läder del 1

armband herr nato vintage riktigt snygg urtavla

Klockarmband i läder

I den här artikelserien kan du läsa i stort sett allt om läderarmband och få nya idéer om vilket klockband just du ska välja. Nu kör vi!

 

Tänk dig att du sätter en ny klocka på armen, du tänker dig förmodligen att remmen på klockan antingen är i metall eller i läder och visst är det oftast så. Men när man tittar lite närmre på klockarmband och i synnerhet Klockarmband i läder tar det inte lång tid innan man inser att klockbanden finns i otroligt många färger och variationer och alla har sin historia att berätta.

Det är ganska inspirerande att tänka att de klockarmband i läder som idag sitter på lyxklockor som Omega Semaster, Aqua Terra, IWC MARK XVI eller Oris Audi Sport GMT bär på en tradition som går tillbaka hundratusentals år då våra avlägsna förfäder började använda djurhud för att antingen skydda sig själva mot kyla och värme, men också för att kunna bära med sig verktyg för jakt och fiske.

Om vi nu istället hoppar från några hundra tusen år till sent artonhundratal. Det är precis i början innan första världskriget och de flesta som använder klockor använder fickur för att kunna bära sin klocka tryggt inne i sina kläder.

De första läder klockarmbanden!

Vissa hävdar bestämt att klockarmbandens ursprung (kanske egentligen hela konceptet av ett klockarmban) kommer från de Sydafrikanska frihetskrigen. Historien berättar om soldater som på grund av värmen tog av sig i stort sett alla kläder och således var tvugna att bära sina klockor på annat sätt som oftast blev enkla läderband som de knöt sin klocka till. Vissa säger att klockarmbanden kom ännu tidigare; under det tredje Burma kriget 1885 – 1887.

En person säger såhär:

“Många klocktillverkare hävdar bestämt att de uppfunnit armbandsuret, men en så enkel sak som att fästa sitt fickur på ett läder armband på handleden kan knappast ha behövts uppfinnas – det är självklart”

Hur det än faktiskt var, i vilken kronologisk ordning, tekniska eller sociala drivkrafter som låg bakom utvecklingen av klockarmbanden vet vi att av olika anledningar var det militära krav som låg bakom utvecklingen av klockarmbandet som vi känner det idag.

exklusiva klockor med klockarmband i läder

Utvecklingen av klockarmband fick fart med hjälp av militären.

Tillämpningen av klockarmband i olika former tog fart på riktigt när olika divisioner inom militären så som artilleri, flyg och infanteridivisioner som skulle koordineras i de tidigare operationerna av första världskriget. För att möjliggöra operationer mellan olika divisioner var varje soldat tvungen att veta vad klockan var och således ha uret lätt tillgängligt. Det var faktiskt under den här tiden som militärens “one-piece” klockarmband togs fram, dessa var tidiga varianter av 1970-talets NATO eller G10 band.

Tjugo år efter slagen vid Gallipoli, sågs ytterligare utveckling av läderarmbanden under början av andra världskriget, då också i militära syften. Det här inkluderar klockarmband till klockorna Elgin Grade 540 och 554 (som snart ersattes med nylonband, då lädret ruttnade från allt saltvatten). Sen kom banden från Longines som användes utav tjeckiska flygvapnet och de vattentäta klockarmbanden som användes av Italienska dykare, Panerai. Men också band gjorda för det tyska “B-Uhren” från Lange und Söhne, Laco, Stowa, Wempe och IVC.

I den här artikeln ska vi fokusera på klockarmband i äkta läder. Så låt oss titta lite närmre på rollen detta dynamiska naturmaterial har haft; men först en snabb genomgång av vad läder faktiskt är.

 

 

Se alla våra klockarmband

 

 

Vad är läder?

Läder är vanligtvis uppdelad i äkta läder och fuskläder (artificiellt läder). Artificiellt läder har namn så som “pläder”, “veganskt läder”, “bicast läder”, Naughahyde och Alcantara.

Äkta läder är vanligtvis gjort från djurhud från: Kor, getter, får, gris och häst (t.ex det galet dyra Cordovan lädret namngett efter den spanska staden Cordoba.) Förr i tiden var också hud från alligator, krokodil, ödla och andra exotiska djur väldigt vanliga.

Med prägling av läder (embossing) menar man ytstrukturen på lädret som med stor precision kan få artificiellt läder att likna äkta läder, men också få äkta läder att likna läder från djur som idag anses hotade. Lädret man använder då är oftast kohud eller kalvläder. Sinn´s 358 SA PILOT kommer med vad den tyska klocktillverkaren beskriver som ett klockarmband i koläder med alligator prägel.  Kort och gott ett klockarmband som ser ut som ett äkta alligator armband.

För att ändra utseendet på banden ytterligare syr man ofta i banden och lägger till multipla lager av läder, detta för att göra banden tjockare. Man stoppar ofta banden för att göra dem mjukare och bekvämare.

Fuskläder (artificiellt läder) tillverkas i fabriker medans äkta läder tillverkas i garverier garverier. Där de behandlas med naturliga och syntetiska oljor, färgämnen och andra ytbehandlingar för textur och grynighet. Det finns otroligt många processer för att färga läder och för att förstärka banden, man använder olika processer beroende på lädret dess kvalite och vad det ska användas till.

 

Bilden visar Klockan Rolex Sea Dweller med https://stylechrono.se eget klockarmband Nato vintage

En riktig klassiker Rolex Sea Dweller tillsammans med en annan klassiker, Rhein fils bandet Nato vintage från Stylechrono är såklart en perfekt kombination.

Klockarmband i äkta eller falskt läder?

Så ska du välja fuskläder eller äkta läder för ditt klockarmband. Det är egentligen mest ett personligt beslut. Om du är bekväm med de moraliska frågorna kring att använda riktigt djurhud och kan hitta något som är passande för den miljö du ska använda klockarmbandet i (t.ex. om det ska användas i fuktiga miljöer) tycker vi du ska gå för det äkta bandet. Men valet är såklart ditt.

Värt att tänka på om du tänkte använda klockarmbandet i vatten är att syntetiska kopior faktiskt ofta klarar av vatten bättre och eftersom de ser helt äkta ut behöver du knappast skämmas när du bär din Submariner, Seamaster med ett klockarmband i syntetiska material.

 

Klockarmbandet Alligator decor i Italienskt kalvläder säljs av Stylechrono. Lädret är vegetabiliskt garvat.

Olika typer av klockarmband

Klockarmband kommer i många olika storlekar, material och stilar och såklart i många olika prisklasser. Låt oss titta på några huvudtyper av klockarmband. Vissa funkar otroligt bra med många olika typer av klockor medans vissa fungerar bättre med specifika klockor.

Vi ska snart kolla på att matcha klockor med klockarmband dels efter stil men också efter bandets historia och klockans funktion.

Om du älskar en vissa klocka / klockarmband kombination, så bara kör. Det viktigaste (efter vatten) att tänka på är att klockan behöver ha “spring bars” för att kunna tas bort och montera ett nytt klockarmband. Sen måste du såklart matcha “spring baren” med klockarmbandet bredd. (vanligtvis 18 mm för mer dressade klockor för män upp till 22 mm eller till och med 24 mm för sportklockor).

Här är de band vi kommer beröra:

  • Sydda läderremmar
  • Rally-stil remmar
  • Perforerade läder armband
  • Bund remmar
  • Vadderade klockarmband (nästa del)
  • Läder Nato remmar (och zulu remmar) (nästa del)

Det stora utbudet av klockarmband i olika